PoTour

Επαναϋποβολή της από 14-8-2021 επιστολής μας προς τον κ. Υπουργό Τουρισμού, λόγω της πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων του στο υπόψη Υπουργείο.

ΘΕΜΑ:  Νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την Στήριξη –Επανεκκίνηση των Τουριστικών Γραφείων και των Επιχειρήσεων Τουριστικών Λεωφορείων.

ΣΧΕΤ. : Η από 10-6-2021 ηλεκτρονική επιστολή μας, προς εσάς.

Κύριε Υπουργέ,

  1. Με την παραπάνω πρόσφατη επιστολή μας, θέσαμε υπ’ όψη σας την έντονη ανησυχία μας, σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησής σας, ως προς την ενίσχυση του κλάδου μας, με βάση το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
  1. Έκτοτε παρήλθε μόλις ένα δίμηνο μόνον και η οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος μας, είναι θλιβερή, χωρίς μάλιστα κανένα σημάδι αισιοδοξίας για ανάκαμψη, χωρίς «φως στο τούνελ», για τους εξής κυρίως λόγους :

α. Η μέχρι τώρα οικονομική ενίσχυση, που δεχτήκαμε από την Κυβέρνησή σας, αφορούσε στο μικρό χρονικό διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου 2020, λόγω της απώλειας εσόδων, ένεκα του περιορισμού που μας είχε επιβληθεί επί του αριθμού των μεταφερομένων επιβατών. Η ενίσχυση αυτή στην ουσία κάλυψε μερικώς παρελθούσες δαπάνες μας. Για το μετέπειτα διάστημα, μας αφήσατε να ζούμε με την ελπίδα ότι, από τον περασμένο Μάιο, (τρέχοντος έτους), θα άνοιγε ο Τουρισμός και ο  κλάδος μας θα έπαιρνε την  πολυπόθητη «οικονομική ανάσα», για επιβίωση.

β. Με το ξεκίνημα της φετινής Τουριστικής περιόδου, εμφανίστηκε η νέα μετάλλαξη τύπου «Δ», (δέλτα), και μας άλλαξε όλα τα δεδομένα και για να ακριβολογούμε, μας άλλαξε «τα φώτα». Στην προηγούμενη  διστακτικότητα των ταξιδιωτών για ταξίδια, εξ αιτίας του «COVID – 19», προστέθηκε και ο φόβος τους, λόγω της νέας αυτής μετάλλαξης, με αποτέλεσμα  τα λεωφορεία μας να παραμένουν καθηλωμένα, ενώ η τουριστική περίοδος του τρέχοντος έτους οδεύει πια προς την δύση της.

γ. Εκεί λοιπόν, που ελπίζαμε ότι θα εργαστούμε, έστω και λίγο με τον Τουρισμό, για να καλύψουμε τα δυσβάστακτα πάγια έξοδά μας, μέχρι τώρα δυστυχώς «δεν κουνιέται φύλλο», πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, των οποίων τα γραφεία βρίσκονται και λειτουργούν κοντά σε μεγάλα κομβικά τουριστικά σημεία.

δ. Για τις περισσότερες από τις επιχειρήσεις του κλάδου μας,  που στην πλειοψηφία τους, όπως γνωρίζετε, είναι μικρομεσαίες οικογενειακές δραστηριότητες, η φετινή χρονιά, θα είναι ισοπεδωτική, ενώ για κάποιες από αυτές θα αποτελέσει την «ταφόπλακά» τους, γιατί έπαψαν να υπάρχουν πλέον τα δύο εκείνα σημαντικά στοιχεία, που τις κράτησαν μέχρι τώρα ανοιχτές. Τα στοιχεία αυτά ήταν τα εξής :

(1). Τα προϋπάρχοντα οικονομικά αποθέματα και κυρίως των ίδιων των  οικογενειών μας, που ενώ υπήρχαν στην παρελθούσα χρονιά, δεν υπάρχουν όμως στην φετινή, (2021).

(2).  Η ελπίδα για ανάκαμψη, για το ότι σύντομα θα ξανάρχιζε η δουλειά μας και ότι θα παίρναμε  την «οικονομική ανάσα», από μόνοι μας και χωρίς την βοήθεια από το Κράτος. Η ελπίδα αυτή, ενώ υπήρχε πέρυσι και διατήρησε, κάπως, την επιχειρηματική μας ψυχολογία, όμως δυστυχώς δεν υπάρχει και φέτος,  αφού τα δεδομένα της  τρέχουσας τουριστικής περιόδου έχουν σβήσει κάθε  ίχνος ελπίδας για ανάκαμψη και δεν μας επιτρέπουν να ζούμε άλλο με ψευδαισθήσεις.

  1. Μετά τα παραπάνω και παρ’ όλο που οι επιχειρήσεις μας δεν στήθηκαν για να λειτουργούν ως «κρατικοδίαιτες», κύριε Υπουργέ, εάν η επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου μας συνεχίζει και παραμένει, όντως, ως επιθυμία και της Κυβέρνησής σας, τότε η ανάγκη για άμεση παρέμβαση σας, όπως και η ανάγκη για οικονομική βιώσιμη ενίσχυση αυτών, είναι τόσο αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε.

 

Με εκτίμηση

Ο  Πρόεδρος           Ο Γραμματέας

Πορτοκαλίδης Η.          Κολημένος Χ.