PoTour

Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Συχνές ερωτήσεις  – Απαντήσεις

1.Ενδιαφέρομαι να υποβάλλω αίτηση στο πρόγραμμα «Κατάρτιση Στελεχών Τουριστικών Γραφείων». Πως μπορώ να αντλήσω περισσότερες πληροφορίες;

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη συμμετοχή τους στην δράση από την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τους ωφελούμενους.

2.Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα;

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου και βάση της παραγράφου 5 της Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος δικαίωμα συμμετοχής έχουν εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα της Οικονομίας  με σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων με εποχική απασχόληση και των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, ανεξαρτήτως του κλάδου ή της επιχείρησης όπου απασχολούνται. Οι εργαζόμενοι με εποχική απασχόληση μπορούν να είναι ωφελούμενοι ακόμη και αν λαμβάνουν ειδικό εποχικό επίδομα.

3.Ποιοι δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα;

Αποκλείονται από το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι οποιασδήποτε μορφής, άνεργοι ή/και λαμβάνουν επίδομα τακτικής ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Επισημαίνεται  ότι  στην  έννοια  του  ιδιωτικού  τομέα περιλαμβάνονται οι φορείς εκτός του δημοσίου τομέα (Ευρύτερος Τομέας Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α’ ή β’ βαθμού ) και αυτών που εποπτεύονται από την Γενική Κυβέρνηση και αναφέρονται στο Μητρώο των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (Στατιστικές – ELSTAT (statistics.gr).

4.Δεν εργάζομαι, αλλά πραγματοποιώ την πρακτική μου άσκηση. ‘Έχω δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα;

Όχι, η πρακτική άσκηση δεν εντάσσεται σε κάποια από τις μορφές εξαρτημένης εργασίας. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου και βάση της παραγράφου 5 της Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος δικαίωμα συμμετοχής έχουν εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα της Οικονομίας  με σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων με εποχική απασχόληση και των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, ανεξαρτήτως του κλάδου ή της επιχείρησης όπου απασχολούνται. Οι εργαζόμενοι με εποχική απασχόληση μπορούν να είναι ωφελούμενοι ακόμη και αν λαμβάνουν ειδικό εποχικό επίδομα.

5.Ποια είναι τα δικαιολογητικά συμμετοχής στο Πρόγραμμα;

Αναλυτικές πληροφορίες για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορείτε να αντλήσετε τόσο στην παράγραφο 8 της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην δράση όσο και στην σελίδα «Δικαιολογητικά» των Αιτήσεων.

6.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναστολή ή λαμβάνω επίδομα ειδικού σκοπού. Μπορώ να κάνω αίτηση στο πρόγραμμα;

Ναι, σύμφωνα με την παράγραφο 5 της Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην δράση στους εν δυνάμει συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται και εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή  και είναι δικαιούχοι του επιδόματος ειδικού σκοπού.

7.Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα έχει κόστος;

Για την συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν υπάρχει κόστος, αντιθέτως όλοι οι ωφελούμενοι που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα κατάρτισης και συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης (ή/και επανεξέταση)  δικαιούνται να λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα μέγιστης συνολικής αξίας 400,00€ (80ώρες Χ 5,00€/ώρα) συμπεριλαμβανομένων όλων των νόμιμων κρατήσεων.

8.Η συμμετοχή στις εξετάσεις Πιστοποίησης έχει κόστος;

Όχι, η διαδικασία πιστοποίησης είναι μέρος του προγράμματος. Δεν έχει κανένα κόστος η συμμετοχή στις εξετάσεις ή στις επανεξετάσεις για τους ωφελούμενους.

9.Με τι κριτήρια θα δικαιούμαι το εκπαιδευτικό επίδομα;

Για να έχουν δικαίωμα να λάβουν το εκπαιδευτικό επίδομα θα πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση του προγράμματος κατάρτισης και να έχουν συμμετάσχει στις προγραμματισμένες εξετάσεις/ επανεξετάσεις πιστοποίησης.

10.Για να λάβω το εκπαιδευτικό επίδομα αρκεί να έχω παρακολουθήσει όλες τις εκπαιδευτικές ώρες;

Αναλυτικές πληροφορίες για το εκπαιδευτικό επίδομα που δικαιούνται οι ωφελούμενοι της Πράξης περιλαμβάνονται στην παράγραφο 10 της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην χορήγηση του εκπαιδευτικού επιδόματος, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 400€ για παρακολούθηση 80 ωρών θεωρητικής κατάρτισης (τυχόν απουσίες των καταρτιζόμενων, έως του επιτρεπτού ορίου επιφέρουν αντίστοιχη μείωση του ύψους του εκπαιδευτικού επιδόματος), καταβάλλεται μόνο εφόσον συντρέξουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Ο ωφελούμενος δεν έχει υπερβεί το μέγιστο επιτρεπτό όριο απουσιών (παράγραφος 4)
  2. Ο ωφελούμενος έχει συμμετάσχει και ολοκληρώσει το πρόγραμμα Κατάρτισης με την σωστή αντιστοιχία ωρών ανά εκπαιδευτική ενότητα
  3. Ο ωφελούμενος έχει συμμετάσχει στις εξετάσεις Πιστοποίησης ή/και επανεξετάσεις.

11. Για να λάβω το εκπαιδευτικό επίδομα, θα πρέπει να περάσω επιτυχώς τις εξετάσεις πιστοποίησης;

Η συμμετοχή στις εξετάσεις στις εξετάσεις Πιστοποίησης είναι η υποχρεωτική και όχι το αποτέλεσμα αυτών.

12. Ποιος καταβάλει το εκπαιδευτικό επίδομα;

Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί με την ολοκλήρωση του εκάστοτε εκπαιδευτικού προγράμματος από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Γραφείων.

13. Μπορώ να παρακολουθήσω το πρόγραμμα διαδικτυακά; Αν όχι, η διδασκαλία θα πραγματοποιείται σε ώρες εργασίας;

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο παρακολούθησης των δράσεων κατάρτισης, σύμφωνα και με την παράγραφο 2.1 της σχετικής πρόσκλησης.

Κάθε Πρόγραμμα Κατάρτισης θα υλοποιηθεί με μία από τις εξής εκπαιδευτικές μεθόδους:

  • Είτε με τη μέθοδο της συμβατικής (face to face) διά ζώσης κατάρτισης στην τάξη.
  • Είτε με τη μέθοδο της Μικτής Κατάρτισης (blended learning), συνδυάζοντας τη ζωντανή / διά ζώσης διδασκαλία σε αίθουσα με δραστηριότητες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλε- εκπαίδευσης.
  • Είτε με τη μέθοδο της τηλεκατάρτισης (σύγχρονη και ασύγχρονη τηλε-εκπαίδευση).

Η ημερήσια εκπαίδευση/κατάρτιση:

  • Διενεργείται υποχρεωτικά εκτός του ωραρίου εργασίας των συμμετεχόντων/εργαζομένων.
  • Ημερησίως δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ώρες για τα προγράμματα που υλοποιούνται δια ζώσης, ή με τη μέθοδο της Συμβατικής/Μικτής κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων των διαλειμμάτων.
  • Ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι την 22η ώρα, για τα προγράμματα που υλοποιούνται δια ζώσης, ή με τη μέθοδο της Συμβατικής/Μικτής κατάρτισης.

Ακόμη:

  • Οι ώρες της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης για όλα τα προγράμματα θα πρέπει να υλοποιούνται από τους συμμετέχοντες εργαζόμενους εκτός ωραρίου εργασίας σε ώρες και ημέρες που οι ίδιοι επιλέγουν.
  • Δεν επιτρέπεται η θεωρητική κατάρτιση, καθώς και η σύγχρονη τηλεκατάρτιση τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες, για τα προγράμματα που υλοποιούνται δια ζώσης, ή με τη μέθοδο της Συμβατικής/Μικτής κατάρτισης.

14. Πως μπορώ να υποβάλλω αίτηση συμμετοχής και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά;

Στην παράγραφο 6 και 8 της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος μπορείτε να βρείτε τις σχετικές πληροφορίες για το σύνολο της αίτησης συμμετοχής καθώς και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που θα χρειαστεί να προσκομίσετε.

15. Μπορώ να αποστείλω τα δικαιολογητικά μου μέσω email ή ταχυδρομικά στην Π.Ο.Τ.Γ.;

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αναρτώνται ψηφιακά, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής αίτησης των δυνητικά ωφελούμενων, στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η μη ορθή υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνεπάγεται απόρριψή της.

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά και γίνονται αποδεκτά σε ευκρινή σαρωμένα αρχεία των πρωτοτύπων εγγράφων ή των ακριβών αντιγράφων τους.

Ως εκ τούτου παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία ανάρτησης των δικαιολογητικών τους ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας.

16. Δεν έχω τη δυνατότητα να εκδώσω την Υπεύθυνη Δήλωση μέσω του gov.gr. Υπάρχει δυνατότητα να την συμπληρώσω και υποβάλλω με άλλο τρόπο;

Σύμφωνα με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην δράση το κείμενο των Υπευθύνων δηλώσεων του αιτούντα μπορεί να συγχωνευθεί σε μία Υπεύθυνη Δήλωση και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει εκδοθεί από την ιστοσελίδα www.gov.gr ή να φέρει βεβαίωση γνήσιου υπογραφής από αρμόδια αρχή.

17. Προσπαθώ να ανεβάσω κάποια δικαιολογητικά και δεν μπορώ. Πού μπορεί να οφείλεται αυτό;

Το μέγεθος των αρχείων υπερβαίνει το προβλεπόμενο από το σύστημα, επαναλάβετε με το να μειώσετε το μέγεθος του αρχείου. Τα έγγραφα αναρτώνται από κινητό τηλέφωνο, συστήνεται η ανάρτηση από σταθερό H/Y ή Laptop.

18. Δεν καταχωρείται η αίτησή μου. Τι μπορώ να κάνω;

  • Επιβεβαιώστε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα απαιτούμενα πεδία της αίτησής σας.
  • Επιβεβαιώστε ότι έχετε συμπληρώσει σωστά το email σας.
  • Επιβεβαιώστε ότι έχετε “τσεκάρει” (αποδεχθεί) όλες τις απαραίτητες συναινέσεις στο κάτω μέρος της τελευταίας σελίδας της αίτησης.
  • Επιβεβαιώστε ότι δεν έχει ήδη υποβληθεί αίτηση με τα ίδια στοιχεία – ελέγξτε το email σας για τυχόν εισερχόμενο μήνυμα που επιβεβαιώνει την αίτησή σας στο πρόγραμμα.

19. Οριστικοποίησα την αίτηση μου, αλλά δεν έχω λάβει email με τον ΚΑΥΑΣ.

  • Επιβεβαιώστε ότι έχετε συμπληρώσει σωστά το email σας.
  • Ελέγξτε την ανεπιθύμητη αλληλογραφία/ spam.

20. Έχω υποβάλει την αίτησή μου και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Πώς θα ενημερωθώ για το εάν επιλέχθηκα;

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων καθώς και της διαδικασίας ανάρτησης των απαιτούμενων από την παρούσα δικαιολογητικών, δημιουργείται το Μητρώο ωφελούμενων, το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του φορέα www.potour.gr στο πεδία Νέα – Ανακοινώσεις.

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση μπορείτε να αποστείλετε email στο: potourg@gmail.com

 

Αρχείο:  Συχνές ερωτήσεις